Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Oriëntatie op solliciteren

Je scriptie is afgerond en je bent klaar met je studie. Tijd om aan het werk te gaan, dus tijd om te gaan solliciteren. Solliciteren is niet alleen een kwestie van een brief schrijven en een sollicitatiegesprek voeren. Als je succesvol wilt solliciteren en je ideale baan (of stage) wilt vinden, steek dan veel tijd in de oriëntatie.

 

 

Een goede oriëntatie bestaat uit een aantal stappen:

 

1. Zelfonderzoek

Tijdens je studie en stages ben je er misschien al achter gekomen waar je goed in bent en wat je leuk vindt om te doen. Dit is belangrijk om te weten als je op zoek bent naar een baan. Het helpt je bij het zoeken van vacatures en bij het schrijven van je motivatie. Als je goed weet wat je kunt en wat je wilt, dan maak je meer kans om de baan te vinden die bij je past.

 

Vragenlijst

 

Beantwoord de volgende vragen:

 

1. Wat is je droombaan?

Je absolute droombaan kan heel erg verschillen met de baan waar je voor opgeleid bent. Misschien wil je het liefst acteur worden, maar heb je fysiotherapie gestudeerd. Toch helpt het om te bedenken wat je droombaan is en welke aspecten van dat werk je zo aantrekken. Misschien kun je die taken ook in een realistischere baan vinden.

 

2. Wat is je ideale, realistische baan?

Welke baan zou je het liefst uitoefenen? Welke functie past bij je opleiding? Werk je het liefst bij een grote multinational of juist een klein bedrijf? Hoe ziet je dag eruit?

 

3. Wat zijn je sterke kanten?

Kijk eerlijk naar jezelf. Waar ben je echt goed in? Ben je communicatief, ben je analytisch, ben je nauwkeurig of stressbestendig?

 

4. Wat zijn je zwakke kanten?

Niemand is perfect en niet iedereen kan alles even goed. Waar ben jij niet goed in? Ben je slordig, snel gestrest, verlegen, perfectionistisch?

 

5. Wat vond je het leukst van je studie en stages?

Welke vakken vond je het interessantst? Welke stage vond je het leukst en waarom?

 

6. Wat vond je het minst leuk van je studie en stages?

Welke onderdelen van je studie spraken je echt niet aan? En welke taken van je stages vond je niet interessant?

 

7. Welke taken wil je het liefst uitoefenen?

Wil je een commerciële functie en veel contact met klanten, wil je administratieve taken of juist niet? Wil je onderzoek doen?

 

8. Wat zijn je ambities?

Wat doe je over vijf jaar? Je hebt dan meer ervaring. Heb je een leidinggevende functie, heb je een eigen bedrijf?

 

2. Zoeken naar vacatures

Ga na het zelfonderzoek op zoek naar een vacature die bij je past.

 

Valkuilen

 • Vaak reageren mensen op alle vacatures die ze tegenkomen. Wees kritisch en reageer alleen als je die baan ook echt wilt hebben.
 • Wees ook niet te kritisch. Je eerste baan is waarschijnlijk niet direct je droombaan.

 

Media

Werkgevers werven personeel in verschillende soorten media. Houd deze media dus goed in gaten:

 

 • Landelijke en regionale kranten. Met name op zaterdag staan er veel personeelsadvertenties in de grote landelijke en regionale kranten. Koop dus zaterdagochtend in ieder geval de Volkskrant, het NRC Handelsblad en het Parool.
 • Carrièretijdschriften. Werkgevers die op zoek zijn naar hoogopgeleid personeel adverteren vaak in carrièretijdschriften als Carp en Intermediair. Je kunt een gratis abonnement aanvragen op Carp en Intermediair. Hier vind je ook nuttige informatie over solliciteren.
 • Vacaturesites. Er zijn ontzettend veel vacaturesites op internet te vinden. Op sommige sites kun je je profiel instellen en krijg je bericht als er een geschikte vacature op de site staat. Op andere sites kun je op zoek gaan naar jouw ideale baan.

 

Een greep uit populaire sites:

 

 • Wervings- en selectiebureaus en uitzendbureaus. Je kunt je cv ook opsturen naar een wervings- en selectiebureau. Zij nemen dan contact met je op als zij een geschikte vacature hebben gevonden. Bedrijven nemen ook vaak een wervings- en selectiebureau in de arm om geschikte kandidaten te werven en te selecteren. Het bureau draagt dan de beste kandidaten voor.
  Werk zoeken via een uitzendbureau is een goede manier om te onderzoeken welke functie bij je past. De contracten zijn vaak tijdelijk. Je kunt op deze manier in een korte periode rondkijken bij verschillende bedrijven, organisaties en afdelingen.

 

Enkele wervings- en selectiebureaus en uitzendbureaus:

 • Websites van bedrijven. Als je weet bij welke bedrijven je graag wilt werken, houd dan zeker hun websites in de gaten. Bedrijven zetten bijna altijd hun vacatures op hun eigen site.

 

Netwerken

Veel mensen vinden hun baan via-via. Ben je op zoek naar een baan, zorg er dan voor dat iedereen in je omgeving dat weet. Vertel aan mensen wat je zoekt, toon interesse in hun bedrijf en de kans is groot dat ze aan je denken als er een vacature vrij komt.

Ga ook naar borrels voor alumni en laat de contacten die je over hebt gehouden aan je studie weten dat je op zoek bent. Veel mensen schamen zich ervoor om openlijk aan te geven dat ze werk zoeken, maar meestal vindt iemand het juist leuk als je interesse in zijn werk toont en bedrijven vinden het vaak prettig als hun eigen personeel geschikte kandidaten aandraagt.

 

Elevator pitch

Als je actief gaat netwerken, zorg dan dat je je verhaal klaar hebt. Je moet jezelf kunnen verkopen en mensen moeten je onthouden. Zo’n korte samenvatting van wie je bent en wat je wilt, wordt door ondernemers een elevator pitch genoemd. Als je met iemand staat te praten, vertel dan in ieder geval:

 • de functie (of zo duidelijk mogelijk wat voor soort werk je zoekt)
 • je opleiding en ervaring
 • je motivatie (waarom wil je die functie graag en waarom past die baan bij jou?)

 

Heb je een geschikte vacature gevonden? Dan is het tijd om een overtuigende sollicitatiebrief te schrijven.