Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Lezen en woordenschat

Om een tekst goed te kunnen begrijpen, moet je tussen de 95 en 98% van de gebruikte woorden kennen. Ken je 90% van de woorden, dan wordt het al lastig om de tekst te begrijpen want dat komt er op neer dat je een op de tien woorden niet begrijpt. Een voorbeeld maakt duidelijk hoe moeilijk dat is. Kun je raden waar het onderstaande fragment over gaat?
 
Een derde van de volwassen Nederlanders heeft wel eens _______(1)_______. Vrouwen hebben twee keer zo vaak last van _____(2)___________als mannen. Ook komen deze ________(3)__________vaker voor op latere leeftijd.
 
Zonder begrip van de weggelaten woorden: (1) en (3) slaapproblemen en (2) slapeloosheid is dat heel lastig. Ken je deze woorden niet dan kun je de strekking van de zinnen en daardoor van de hele tekst eigenlijk niet bevatten. Om een tekst op het niveau van je opleiding snel en goed te kunnen lezen heb je al gauw een passieve woordenschat van zo’n 12.000 woorden nodig. Passief wil zeggen dat je woorden herkent maar niet per se zelf die woorden goed kunt gebruiken. Of je woordenschat voldoende groot is, kun je hier testen.
 
Een grote woordenschat is een van de belangrijkste voorspellers van studiesucces. Lees daarom meer over het vergroten van je woordenschat bij Tips voor het uitbreiden van je woordenschat.