Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Informatie zoeken bij het onderwerp van je tekst

Een tekst schrijf je niet vanuit jezelf. Als basis gebruik je literatuur van anderen die je combineert of toepast om zo tot eigen inzichten te komen. Hiervoor is bibliotheekonderzoek nodig. Je zoekt naar publicaties met voldoende (wetenschappelijke) diepgang. Dit kunnen bijvoorbeeld boeken, proefschriften, wetenschappelijke artikelen, congresbundels, bachelor- of masterscripties, beleidsteksten en rapporten zijn.

De centrale vraag helpt bij het vinden van geschikte literatuur. Aan de hand van de afgebakende onderzoeksvraag selecteer je bruikbare publicaties. Je kunt hierbij op twee manieren te werk gaan:

Via de sneeuwbalmethode

Ga via bibliografieën uit overzichtswerken na of je aanvullende literatuur kunt vinden.

 Via de zoektermmethode

Ga na welke trefwoorden of combinaties daarvan in je onderzoeksvraag staan of daarmee in verband kunnen worden gebracht. Kijk in het bibliotheeksysteem of je met deze zoektermen geschikte literatuur vindt. Let ook op of je aanvullende zoektermen aantreft.

 

Digitaal zoeken

Als je informatie zoekt voor je onderzoek zul je dat voornamelijk digitaal doen. Het aantal bruikbare websites is enorm. De HvA Bibliotheek heeft een nieuwe online cursus gemaakt: Zoeklicht. In deze cursus leer je stapsgewijs hoe je op een slimme en snelle manier informatie kunt vinden voor je onderzoek. Je kunt ook je docent vragen om tips voor (digitale) bronnen. Hieronder staan een aantal bruikbare sites, die je kunnen helpen bij een je digitale zoektocht.

 

Bibliotheken en wetenschappelijke websites

 

Mediabestanden

 

Statistische informatie

 

Als je geschikte informatie hebt gevonden, het doel en de doelgroep van je tekst bepaald hebt, het onderwerp afgebakend hebt en een centrale vraag opgesteld hebt, dan ga je naar de volgende fase in het schrijfproces: structureren.