Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Gebruik zoveel mogelijk dezelfde tijd

 

Don Quichote trok rond op zoek naar avontuur. Hij beschouwde zichzelf als dolend ridder die bedreigde maagden moest dienen. Zijn knecht Sancho Panza helpt hem daarbij steeds in de hoop een stuk land als beloning te krijgen. De enige beloning die zij keer op keer ontvingen, was een pak slaag of andere ellende.

 

Zo’n plotselinge – en onnodige – overgang van tijd als in bovenstaand fragment maakt de tekst vaak onprettig om te lezen. Kies daarom consequent óf voor de tegenwoordige tijd óf voor de verleden tijd. Beide zijn vaak mogelijk, zoals de onderstaande fragmenten demonstreren.

 

Don Quichote trok rond op zoek naar avontuur. Hij beschouwde zichzelf als dolend ridder die bedreigde maagden moest dienen. Zijn knecht Sancho Panza hielp hem daarbij steeds in de hoop een stuk land als beloning te krijgen. De enige beloning die zij keer op keer ontvingen, was een pak slaag of andere ellende.

Don Quichote trekt rond op zoek naar avontuur. Hij beschouwt zichzelf als dolend ridder die bedreigde maagden moet dienen. Zijn knecht Sancho Panza helpt hem daarbij steeds in de hoop een stuk land als beloning te krijgen. De enige beloning die zij keer op keer ontvangen, is een pak slaag of andere ellende.

 

Let er op dat je niet onnodig van de verleden tijd naar de tegenwoordige tijd switcht en omgekeerd.