Veel studenten worstelen met het vinden van een juiste, academische schrijfstijl. Vooral in het begin van hun studie krijgen zij vaak commentaar dat hun manier van schrijven niet wetenschappelijk genoeg is. Een goede wetenschappelijke schrijfstijl ontwikkel je in de loop van je studie door op de eerste plaats de schrijfstijl in de vakliteratuur bestuderen. Een aantal kenmerken van een prettig leesbare, academische stijl zijn:
- objectief
- correct
- zorgvuldig
- onpersoonlijk
- zakelijk
Voor een analyse van je schrijfstijl kun je de stijltoets maken.
Objectief
Geef informatie weer zonder je eigen ‘kleur’. Beschrijf de waarneming, niet het gevoel. In de praktijk betekent het, dat je vooral goed moet opletten welke woorden je kiest. Veel woorden hebben een emotionele lading. Vergelijk: slank of mager, ontslaan of afvloeien, regime of regering. Probeer te kiezen voor de variant die geen oordeel of smaak weergeeft.
Correct
Van aankomende academici en andere hoogopgeleide studenten wordt verwacht dat zij een perfecte beheersing van de Nederlandse taal hebben. Zorg er daarom voor dat je tekst geen taal- en spelfouten bevat. Dat maakt een domme en onzorgvuldige indruk. Let op de juiste vorm en spelling van werkwoorden (vooral -d/-t). Zie verder Grammatica en Spelling en interpunctie.
Zorgvuldig
Wees niet te snel tevreden met je formuleringen. Heb je echt het juiste woord gekozen? Vermijd vage en lege woorden als: zaken, dingen, of zo, het een en ander. Vermijd ook stopwoorden als: zeg maar, natuurlijk, best wel. Als je uitdrukkingen of gezegdes gebruikt, zorg er dan voor dat ze bij de situatie passen.
Spijkers op laag water zoeken betekent: ongegronde of nietsbeduidende aanmerkingen maken, vitten. Wat je hier wilt zeggen, is dat er eigenlijk niets aan de hand is.
Een storm in een glas water betekent immers: grote ophef of onenigheid om een zaak die ten slotte van geen betekenis blijkt te zijn.
Onpersoonlijk
Als schrijver blijf je in een wetenschappelijke tekst meestal anoniem. Gebruik dus liever geen ik of wij, tenzij je je eigen mening weergeeft. Vergelijk bijvoorbeeld:
Ook persoonlijke uitweidingen – zie onderstaand voorbeeld – horen er niet in thuis.
Zakelijk
Een werkstuk is geen roman. Al te bloemrijk of literair taalgebruik hoort er dan ook niet in thuis. Vergelijk:
Ben je een verslag of scriptie aan het schrijven? Bekijk de Tien veel voorkomende scriptieproblemen.