Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Archief Taalnieuws

maart 2015

Wat voor schrijfstijl heb jij?

Hoe zorg je ervoor dat je lezer je tekst begrijpt? Hoe schrijf je aantrekkelijk, bondig en zakelijk? Een goede tekst is niet alleen foutloos , maar is ook in een prettige schrijfstijl geschreven. Wil je weten wat voor schrijfstijl jij hebt? Doe dan de Schrijfstijltest. En kijk daarna bij de Stijltips hoe je je tekst aantrekkelijker, actiever en logischer kunt maken.

 

 

november 2014

Woord van het jaar 2014

Van Dale is op zoek naar het woord van het jaar. Denk mee op Vandale.nl! Vorig jaar was ‘selfie’ uitgeroepen tot woord van het jaar 2013. Wordt het dit jaar ‘aanmodderfakker’? Aanmodderfakker betekent lamzak en is een samenvoeging van aanmodderen en motherfucker. De gelijknamige film over een eeuwige student draait nu in de bioscopen. Je kunt nu jouw favoriete woord van 2014 insturen.

 

september 2014

Hulp bij schrijfproblemen

cover boek

 

Het schrijven van academische teksten is voor veel eerstejaars maar ook ouderejaars studenten een tijdrovende en ingewikkelde taak. Het onlangs verschenen Basisvaardigheden Academisch Schrijven helpt je stap voor stap door het schrijfproces. Je vindt een duidelijk overzicht van de criteria waaraan een academische tekst moet voldoen en kunt oefenen met de diverse aspecten van het schrijven.

Zo leer je een heldere centrale vraag formuleren, een bijpassende tekststructuur opzetten en samenhang tussen en binnen alinea’s en zinnen aanbrengen. Bovendien is er aandacht voor typisch academische vaardigheden als parafraseren en bronverwijzing. In de laatste hoofdstukken van het boek vind je uitleg en aanwijzingen voor een academische schrijfstijl, het juiste gebruik van woorden, spelling en interpunctie en het verzorgen van de lay-out. Op de bijbehorende website vind je veel tips en doorverwijzingen naar handige websites als woordenlijst.org en de Taaladviesdienst. Ook wordt regelmatig doorverwezen naar de website van de taalwinkel.

 

Wist je dat:

 • je een snel overzicht kunt krijgen van de 10 meest voorkomende scriptieproblemen?
 • je kunt testen hoeveel je weet van interpunctie?
 • er nu veel meer tips staan over hoe je het schrijven moet aanpakken?
 • er veel voorbeeldsollicitatievragen staan met video’s van voorbeeldantwoorden?
 • je via de tag cloud op deze pagina links direct naar informatie over het onderwerp dat je zoekt kunt gaan?
 • je voortaan niet alleen kunt zoeken op trefwoord maar ook op het unieke nummer rechtsboven op iedere pagina?
 • voorbeelden kunt vinden hoe je in je teksten naar literatuur moet verwijzen?
 • je informatie kunt vinden over de cursussen schrijfvaardigheid en spellen die de UvA en HvA aanbieden?

 

augustus 2014

 

Gedachtegang of gedachtengang?
Twijfel je soms over de spelling van woorden of over bijvoorbeeld het gebruik van de tussen -n? HvA Taaluniversum heeft nieuwe filmpjes gemaakt waarin de belangrijkste spellingsregels kort en helder worden uitgelegd.

 

juli 2014

Conferentie taalontwikkeling bij kinderen
IASCL
Boeit onderzoek naar taalontwikkeling bij kinderen? Zou je best eens een conferentie willen bezoeken maar heb je daar het geld niet voor? Dan is hier je kans. Van 14 juli tot en met 18 juli 2014 vindt in Amsterdam een internationaal, Engelstalig, congres plaats, georganiseerd door International Association for the Study of Child Language. Dit congres kun je gratis bezoeken (waarde € 250,00) als je bereid bent om een dag te werken als bijvoorbeeld zaalwacht. De overige dagen heb je vrij toegang tot de presentaties en postersessies.

 

Heb je belangstelling, geef je dan zo snel mogelijk via een e-mail op bij Akke de Blauw, a.t.deblauw@uva.nl (Taalwetenschap, UvA Amsterdam), onder vermelding van je naam, e-mailadres, postadres, en 06 nummer. Je krijgt dan een contractje toegestuurd waarin de afspraken vastgelegd zijn.

 

juni 2014

Werk aan je woordenschat

Een grote woordenschat is een van de grootste voorspellers van studiesucces; een belangrijke reden dus om actief te werken aan het vergroten van je vocabulaire. Nieuwe woorden leer je vooral door veel te lezen: je moet een woord meerdere keren gezien hebben voordat je het ‘opslaat’ in je brein. Woordpost biedt een andere mogelijkheid om nieuwe woorden te leren: wanneer je je gratis abonneert op deze site, krijg je tweemaal per week een berichtje met een niet-alledaags woord dat recent in de media is gebruikt. Van woorden als noodweerexces, flagrant en railleren wordt niet alleen de betekenis gegeven, maar ook de uitspraak waarin het woord werd gebruikt, de gebruikscontext en de herkomst van het woord.

woordpost_3d-223x252

Taalwinkelposters gespot Heb je ze al gespot, die posters van de taalwinkelsite? In totaal zijn er tien verschillende posters met lastige spellingskwesties te vinden op diverse locaties van de HvA en UvA. Wil je ook zo’n poster op je prikbord? Studentendecanen of andere geïnteresseerden kunnen via ‘contact’ een email sturen. Poster   Poster 2

 

Meer structuur in je teksten?

Moet je een tekst schrijven, maar heb je moeite om een heldere opbouw in je tekst te krijgen? Maak dan eerst een tekstschema.

 

 

mei 2014
Nieuwe filmpjes over werkwoordspelling op Taalwinkel

Twijfel je altijd over je d’s en t’s? Bekijk dan nu de nieuwe filmpjes over werkwoordspelling: tegenwoordige tijd, verleden tijd en voltooid deelwoord en Engelse werkwoorden.

maart 2014

Test je  je kennis over of van correct gebruik van voorzetsels?

Vertrouwen in of op? Meedoen aan of met? Walgen over of van? Vrijwel iedereen die schrijft, twijfelt regelmatig over de juiste combinatie van werkwoord en voorzetsel. Op de site van WikiWoordenboek vind je een lijst van vaste voorzetsels die je kunt raadplegen. Doe ook de Woordenschattoets voorzetsels op Taalwinkel om een idee te krijgen van je kennis van de juiste combinaties.

 

 

Wiki

 

 

januari 2014

Verandert meertaligheid je persoonlijkheid?

Het spreken van meerdere talen wordt vaak positief beoordeeld, maar The Economist wil zelfs een stapje verder gaan. In dit artikel wordt betoogd dat het spreken van een andere taal je persoonlijkheid verandert.

meertaligheid

 

december 2013

 

UvA-HvA-dictee 2013: over padisjah en padieboer

In de sfeervolle ambiance van de aula van de Lutherse kerk aan het Spui lazen schrijvers en journalisten Binnert de Beaufort en Thomas van Aalten de tweede editie van het UvA-HvA-dictee voor. Hoewel het dictee eenvoudiger oogde dan de vorige editie, bleken er nogal wat addertjes onder het gras te zitten, getuige de score. De winnaar van het dictee met een culinair tintje, een dicteeliefhebber pur sang, had het met zeven fout uitstekend gedaan. Wanneer je dat vergelijkt met de gemiddelde beste score bij het Nationaal Dictee (twee tot drie voor de winnaar), wordt nog duidelijker dat de heren de zaal behoorlijk lieten zweten. De gemiddelde score onder de studenten was vijftig fout. Reden te meer de correcte spelling van onze taal weer eens onder de aandacht te brengen. Het woord padisjah (titel voor een sultan van het Ottomaanse rijk) bleek het grootste struikelblok. Ook de Zuid-Nederlandse uitdrukking: vaakluizen hebben werd bijna vanzelfsprekend verstaan als ‘vaak luizen hebben’. Klik hier voor de complete tekst van het dictee. Binnenkort verschijnt het webcollege over het dictee op deze site. Op de website van Folia vind je nog meer informatie over het dictee, de winnaars en de uitslag.

IMG_6626

 

 

Bereid je voor op het UvA-HvA-dictee 2013

Het is al bijna zover. Op 9 december verzamelen studenten en docenten van de HvA en UvA en prominenten zich in de Aula van de Lutherse Kerk voor het UvA-HvA-dictee met een culinair tintje. Bereid je goed voor op het dictee door hier de culinaire spellingstoets te maken. Bekijk ook nog een keer de lastige spellingskwesties of maak het dictee van vorig jaar.

 

Heb je je nog niet aangemeld? Doe dat dan hier.

 

HET UVA-HVA-DICTEE 2013: OVER WARMOES, HEILIGE BOONTJES EN WORST MET GRUTTEN

Eten in historisch perspectief. Zo luidt het thema van het UvA-HvA-dictee dat op maandag 9 december in de Aula van de Lutherse Kerk wordt gehouden. Bereid je dus vanaf nu voor op de schrijfwijze van historische lekkernijen als olipodrigo (een feestgerecht van verschillende soorten vlees en groenten door elkaar), kweeëntaart en warenhutspot.

Meld je nu aan!

Wil je meedoen aan dit evenement met een culinaire omlijsting, meld je dan hier aan. Bekijk ter voorbereiding onder Taalhulp hoe het ook alweer zit met de belangrijkste spellingsregels, doe de verschillende taaltoetsen of doe het dictee van vorig jaar. Haast je, want het aantal plaatsen is beperkt. Het complete programma vind je op de UvA-site en de HvA-site.

 

stilleven eten

 

Taal-IQ-test voorspelt de slaagkans van studenten

Taalvaardigheid hangt nauw samen met studiesucces, blijkt uit onderzoek van KU Leuven. Beginnende studenten die niet goed op deze test scoren, blijken ook meer kans te hebben om te zakken op hun eerste tentamens. Ben je benieuwd hoe jij scoort op deze taal-IQ-test? Hier kun je de test online doen.

taaliqtest

november 2013

Test je schrijfvaardigheid

Schrijven is aan de universiteit of hogeschool een essentieel en onmisbaar onderdeel van je opleiding. Veel beginnende studenten vinden het echter lastig om de overstap te maken. Wat wordt er precies van je schrijfvaardigheid verwacht op dit niveau? Doe de test Wat voor soort schrijver ben jij?
om een beter inzicht te krijgen in je sterke en zwakke punten als schrijver. Je kunt het resultaat printen en op de site in de resultaten doorklikken voor meer tips, uitleg en oefeningen bij de zaken die lastig voor je zijn.

oktober 2013

De mooiste Nederlandse zin

“Het was dinsdagavond kwart voor acht en een van de laatste dagen van oktober in het roemruchte stervensjaar van de gulden, dat schitterende, harde betaalmiddel met zijn waaier van kleurige biljetten als de staart van een paradijsvogel, dat met goedvinden van de kroon door de directeur van De Nederlandsche Bank verkwanseld werd voor een grauwe eenheidsmunt waar er al zoveel van zijn en die de ‘euro’ wordt genoemd.” Zo luidt de mooiste zin van 2013 volgens het literaire tijdschrift Tzum. Deze zin komt uit de roman Het boek Ont van de schrijver Anton Valens. Heb je zelf al je favoriete zin van 2013 gevonden? Mail die dan naar taalwinkel@hva.nl.

september 2013

Taaltoets?

Net aan een nieuwe studie begonnen? Je wordt dan waarschijnlijk getoetst op je taal- en schrijfvaardigheid in het Nederlands! Je kunt je hierop alvast voorbereiden door de toetsen te doen die op deze site staan. Kijk hier voor een
overzicht van de taaltoetsen.

augustus 2012

 

BRENG JE TAAL OP NIVEAU VOOR HET NIEUWE STUDIEJAAR

Begin je na de zomer aan een studie? Je zult dan waarschijnlijk getoetst worden op je taal- en schrijfvaardigheid in het Nederlands! Je kunt je hierop alvast voorbereiden door de toetsen te doen die op deze site staan. Denk bijvoorbeeld aan:
Vaak bestaat de toets uit een tekst die je moet schrijven. Bedenk voor jezelf met welke onderdelen van het schrijven je moeite hebt en zoek op de site naar adviezen voor:

 


Archief Taalnieuws

 

Wist je dat:

 • je een snel overzicht kunt krijgen van de 10 meest voorkomende scriptieproblemen?
 • je kunt testen hoeveel je weet van interpunctie?
 • er nu veel meer tips staan over hoe je het schrijven moet aanpakken?
 • er veel voorbeeldsollicitatievragen staan met video’s van voorbeeldantwoorden?
 • je via de tag cloud op deze pagina links direct naar informatie over het onderwerp dat je zoekt kunt gaan?
 • je voortaan niet alleen kunt zoeken op trefwoord maar ook op het unieke nummer rechtsboven op iedere pagina?
 • voorbeelden kunt vinden hoe je in je teksten naar literatuur moet verwijzen?
 • je informatie kunt vinden over de cursussen schrijfvaardigheid en spellen die de UvA en HvA aanbieden?

juni 2013

 

Woordenschat vergroten? Woordpost!

 

Wil je je woordenschat vergroten? Abonneer je op Woordspot en je krijgt tweemaal per week een e-mail waarin een moeilijk of ongebruikelijk woord in een actuele context wordt verklaard. Wat betekent het? Waar komt het vandaan? Met welke andere woorden heeft het te maken? Hoe spreek je het uit. Abonneer je nu op Woordpost.

Wil je meer tips om je woordenschat te vergroten? Kijk op woordenschat uitbreiden.

Tips voor Ruzzle

Na de hype rondom Wordfeud speelt Nederland nu massaal Ruzzle, het populairste taalspelletje van dit moment voor op je mobiel of tablet. In het juni-nummer van Onze Taal kun je er zelfs tips voor vinden. Dit artikel van Marc van Oostendorp is ook online te lezen

HvA Research Battle

De HvA Research Battle is een wedstrijd waarin onderzoekers van de HvA in een korte tijd (maximaal 5 minuten) hun onderzoek presenteren, zoals een elevator pitch. Studenten en medewerkers strijden ieder in hun eigen categorie. De finales vinden plaats op donderdag 3 oktober in het Kohnstammhuis in een programma dat voor iedereen toegankelijk is. Meer informatie kun je vinden op de site van de HvA.

Of lees meer op Taalwinkel over het schrijven van een verslag, het juist vermelden van bronnen of het houden van een elevator pitch.

BZZZPEEK: website voor onomatopeeën

Zegt de koekoek overal koekoek? Nederlandse kinderen leren dat een haan kukeleku zegt.  Voor Engelsen zegt diezelfde haan cockadoodledoo. In Duitsland is het nog weer anders. Daar zegt hij kikeriki. Op de website bzzzpeek kun je de geluiden van veel dieren horen in 22 verschillende talen. Klik op het icoontje van het varken en hoor hoe hij in het Chinees klinkt, of in het Kroatisch, Koreaans of Arabisch. Niet alleen dieren, ook andere onomatopeeën als het geluid van een boot, brandweerauto of ziekenauto kun je hier beluisteren.

 

Festival LOGOS 

LOGOS opent in De Balie met een onderzoek naar de mogelijkheden van de Nederlandse taal. Ze demonstreren de werking van anagrammen en palindromen, tekenen protest aan tegen verval en verloedering, brengen een ode aan eindeloze mogelijkheden en vieren de perfecte zin. Met onder andere: Hugo Brandt Corstius, Ramsey Nasr, Spinvis en Renate Dorrestein.
Waar: de Balie, Amsterdam
Wanneer: 24, 25 en 26 mei

BZZZPEEK: website voor onomatopeeën

Mei 2013

College Tour met A.F.Th. van der Heijden
In het tv-programma College Tour interviewen studenten, samen met Twan Huys, bijzondere gasten. Donderdag 23 mei is de schrijver A.F.Th. van der Heijden aan de beurt. De opnames beginnen om 12.00 uur in de grote zaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Mauritskade 63 in Amsterdam.
Ben je student en wil je bij de opnames aanwezig zijn? Meld je dan nu aan via: collegetour.ntr.nl.

 

April 2013

 

Kroontjes weken?

Vieren ze bij de Blokker Kroontjesweken of bedoelen ze dat de nieuwe koning zijn kroontjes eerst moet weken?

 

Het platform Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS) strijdt op een vrolijke manier tegen onjuist spatiegebruik in de Nederlandse taal.Vaak simpelweg fout, regelmatig verwarrend, maar soms ook gewoon grappig. Hoe het wel moet? Kijk bij Spelling van zelfstandige naamwoorden.

 

Doe mee met de essaywedstrijd van de ASVA!

Wonen we in 2025 allemaal in omgebouwde bedrijfspanden? Volgen we in 2025 alleen  nog maar college via internet? Staan er in 2025 rijen windmolens langs de Amstel?

 

Heb je ideeën over de stad Amsterdam in 2025? Schrijf je visie in een essay van maximaal 600 woorden. Stuur je essay op voor 25 april naar

peper@asva.nl.

 

Tekst nieuwe koningslied online verschenen

De tekst van het koningslied waarvoor alle Nederlanders suggesties konden doen, is gepresenteerd. Het is de bedoeling dat iedereen het lied op 30 april om 19.30 uur meezingt. Oefenen dus! Of onderteken de online petitie tegen het Koningslied.

 

E-mailen in het weekend?

 

Het Domein Onderwijs en Opvoeding heeft een protocol opgesteld voor e-mailgebruik. Niet in het weekend, reageren binnen drie dagen en geen humor gebruiken. Ook is e-mail niet geschikt voor meningsverschillen, vertrouwelijke informatie en voor meerdere vragen tegelijk.

 

Lees het artikel op Foliaweb.

 

 

Maart 2013

Eindelijk kan een van de laatste woorden zonder tussen-n uit de Woordenlijst: Koninginnedag wordt Koningsdag. Zie: Taalunieversum.

 

‘Taal-gen’ blijkt actiever in meisjes dan in jongens. Zie: Science

Er starten binnenkort weer nieuwe trainingen Studeren met dyslexie op verschillende domeinen van de HvA. Schrijf je in via intranet of dlwo van je opleiding.

 

Op zoek naar een leuke app? Kijk hier naar de top 10 van de leukste taalapps.

 

Spellen lastig? Meld je aan op Beter Spellen en je krijgt iedere dag een kort testje in je mailbox.

 

 

Studeer je wel effectief? Test welke leerstijl je hebt op 123test.

 

Vind je het lastig om je tijd goed in te delen, tentamenvragen te beantwoorden of het geven van een presentatie? Op de site van de Universiteit van Leiden staan veel handige studietips.

 

 

Hoe haal je meer uit je studie en welke studietips werken echt? Kijk op de site Succesvol Studeren van de UvA of schrijf je in voor een workshop.

 

 

 

Februari 2013

De of Het? Is Nederlands niet je moedertaal of vind je het soms lastig om te bepalen of een woord ‘de’ of ‘het’ als lidwoord heeft? Download dan de app DE HET. Gewoon de eerste letters van het zelfstandig naamwoord intikken en het lidwoord verschijnt in het scherm.

 

Wanneer gebruik je hen of hun? En schrijf je nu te allen tijde of ten alle tijden? Kijk op Onze taalvoor de 25 meest bekeken adviezen.

 

Nederlands een kleine taal? Hoeveel mensen spreken er eigenlijk Nederlands? Lees het antwoord op deze vraag en alles wat je zou moeten weten over het Nederlands op het Taalunieversum.
Wil je je woordenschat vergroten? Kijk op Woordspot en leer iedere dag een nieuw woord.

 

 

December 2012

Wat is het mooiste en lelijkste woord van 2012? Is lentezon mooier dan zwijgprotest of is worstcasescenario een woord dat we in 2013 niet meer moeten gebruiken? Bekijk de andere genomineerde woorden en stem mee op INL.nl.

 

Slampamper! Eens een potje lekker ouderwets schelden? Kijk op Miels.nl  voor een lijst ouderwetse, Nederlandse scheldwoorden.

 

Alles wat je altijd al had willen weten over taal! Kijk op Taalcanon.
Grumpf. Grunt. Burp. Hoe sprak de oermens eigenlijk? Lees het artikel op Taalcanon.
Vergroot je streetcredibility en leer straattaal! Kijk op Straattaalwoordenboek voor de lauwste woorden.

 

 

Het groot HvA-UvA-dictee 2012

Maandag 10 december was het eerste UvA-HvA-dictee. Het dictee, geschreven en voorgelezen door Volkskrant-columnist en UvA-alumnus Aaf Brandt Corstius, werd georganiseerd door Folia in samenwerking met UvA, HvA, leercentrum Floor en Taalwinkel. Benieuwd hoe het dictee eruit zag? Bekijk hier het dictee.

Wil je liever zelf meedoen? Op Foliaweb komt de uitzending van de avond, dus pak pen en papier en schrijf mee. Of lees de reportage van de avond op Foliaweb.

 

Waar zet je de komma? (maart 2015)

Veel studenten hebben moeite met het juist gebruiken van leestekens. Waar zet je een komma? Wanneer gebruik je een puntkomma en hoe zit het ook alweer met aanhalingstekens? Kijk eens bij de Top 10 interpunctiefouten. Haal jij ze eruit? Doe de interpunctietest om te zien hoe goed jij bent in het gebruik van leestekens. Wil je uitleg bij de meestgebruikte leestekens? Kijk dan bij het overzicht leestekens.

komma