Hét online taaladviespunt HvA en UvA

De juiste werkwijze bij het schrijven

Schrijven is een taak die je het best kunt opdelen in diverse stappen. Werk stap voor stap. Die werkwijze blijkt in de praktijk de beste resultaten op te leveren. Als je de diverse stadia van het onderstaande schema één voor één doorwerkt, kun je ieder aspect de nodige aandacht geven en raakt je brein niet snel overbelast. Dat gebeurt wel als je alles tegelijk wilt doen: nadenken over de inhoud, de argumentatie, de structuur, de stijl en de technische verzorging.

 

FORMULEREN

CORRIGEREN

Tips bij het schrijfschema

  • Doorloop minimaal één keer alle processen, maar doe het liever een paar keer voor een optimaal resultaat.

 

  • Werk steeds aan één fase tegelijk. Schrijven is een complexe taak. Als je te veel tegelijk wilt doen, gaat dat ten koste van een of meer aspecten.  Houd goed voor ogen dat de productie van de tekst en de redactie ervan verschillende processen zijn die bijna tegengesteld werken, die elkaar afremmen als je er tegelijk mee bezig bent.

 

  • Switch wel tussen fasen als dat nodig is, want schrijven is vaak geen lineair proces. Als je bijvoorbeeld aan het formuleren bent, kom je er misschien achter dat de centrale vraag te beperkt is. Ga dan terug naar het plannen. Of je krijgt tijdens het plannen een goed idee voor je inleiding. Noteer dat dan vast, anders vergeet je het later. Plan niet te gedetailleerd. Al schrijvend wordt het creatieve gedeelte van je hersenen gestimuleerd waardoor je vanzelf op goede ideeën komt. Maak dus ruimte voor die creativiteit.

 

De tijd die je aan de diverse processen besteedt, varieert vaak sterk van persoon tot persoon. De een denkt alles liever tot in de puntjes uit voordat hij ook maar een letter op papier zet.  Een ander begint liever wat eerder met schrijven: zo komt hij vanzelf op goede ideeën. Lees hier meer over bij Structureren.

.