In the spotlight

Schrijven? Zo doe je het stap voor stap:

Moet je binnenkort een verslag inleveren? Schrijven is een taak die je het best kunt opdelen in diverse stappen. Werk stap voor stap. Die werkwijze blijkt in de praktijk de beste resultaten op te leveren. Als je de diverse stadia van het onderstaande schema één voor één doorwerkt, kun je ieder aspect de nodige aandacht geven:

FORMULEREN

CORRIGEREN

Taalnieuws

Hulp bij schrijfproblemen

cover boek

 

Het schrijven van academische teksten is voor veel eerstejaars maar ook ouderejaars studenten een tijdrovende en ingewikkelde taak. Het onlangs verschenen Basisvaardigheden Academisch Schrijven helpt je stap voor stap door het schrijfproces. Je vindt een duidelijk overzicht van de criteria waaraan een academische tekst moet voldoen en kunt oefenen met de diverse aspecten van het schrijven.

Zo leer je een heldere centrale vraag formuleren, een bijpassende tekststructuur opzetten en samenhang tussen en binnen alinea’s en zinnen aanbrengen. Bovendien is er aandacht voor typisch academische vaardigheden als parafraseren en bronverwijzing. In de laatste hoofdstukken van het boek vind je uitleg en aanwijzingen voor een academische schrijfstijl, het juiste gebruik van woorden, spelling en interpunctie en het verzorgen van de lay-out. Op de bijbehorende website vind je veel tips en doorverwijzingen naar handige websites als woordenlijst.org en de Taaladviesdienst. Ook wordt regelmatig doorverwezen naar de website van de taalwinkel.

 

Archief Taalnieuws

Wist je dat:

  • je een snel overzicht kunt krijgen van de 10 meest voorkomende scriptieproblemen?
  • je kunt testen hoeveel je weet van interpunctie?
  • er nu veel meer tips staan over hoe je het schrijven moet aanpakken?
  • er veel voorbeeldsollicitatievragen staan met video’s van voorbeeldantwoorden?
  • je via de tag cloud op deze pagina links direct naar informatie over het onderwerp dat je zoekt kunt gaan?
  • je voortaan niet alleen kunt zoeken op trefwoord maar ook op het unieke nummer rechtsboven op iedere pagina?
  • voorbeelden kunt vinden hoe je in je teksten naar literatuur moet verwijzen?
  • je informatie kunt vinden over de cursussen schrijfvaardigheid en spellen die de UvA en HvA aanbieden?