In the spotlight

Moet je binnenkort een presentatie geven en wil je tips hoe je dit het beste kunt aanpakken? Begin je presentatie op een interessante manier door een vraag te stellen, een anekdote te vertellen of met een prikkelende stelling. En hoe eindig je je presentatie? Laat je inspireren door de nieuwe filmpjes die studenten hebben opgenomen. En bekijk bij de veelgemaakte fouten hoe je het vooral niet moet doen.

Begin je presentatie met een persoonlijke ervaring:

 

 

Taalnieuws

Hulp bij schrijfproblemen

cover boek

 

Het schrijven van academische teksten is voor veel eerstejaars maar ook ouderejaars studenten een tijdrovende en ingewikkelde taak. Het onlangs verschenen Basisvaardigheden Academisch Schrijven helpt je stap voor stap door het schrijfproces. Je vindt een duidelijk overzicht van de criteria waaraan een academische tekst moet voldoen en kunt oefenen met de diverse aspecten van het schrijven.

Zo leer je een heldere centrale vraag formuleren, een bijpassende tekststructuur opzetten en samenhang tussen en binnen alinea’s en zinnen aanbrengen. Bovendien is er aandacht voor typisch academische vaardigheden als parafraseren en bronverwijzing. In de laatste hoofdstukken van het boek vind je uitleg en aanwijzingen voor een academische schrijfstijl, het juiste gebruik van woorden, spelling en interpunctie en het verzorgen van de lay-out. Op de bijbehorende website vind je veel tips en doorverwijzingen naar handige websites als woordenlijst.org en de Taaladviesdienst. Ook wordt regelmatig doorverwezen naar de website van de taalwinkel.

 

Archief Taalnieuws

Wist je dat:

  • je een snel overzicht kunt krijgen van de 10 meest voorkomende scriptieproblemen?
  • je kunt testen hoeveel je weet van interpunctie?
  • er nu veel meer tips staan over hoe je het schrijven moet aanpakken?
  • er veel voorbeeldsollicitatievragen staan met video’s van voorbeeldantwoorden?
  • je via de tag cloud op deze pagina links direct naar informatie over het onderwerp dat je zoekt kunt gaan?
  • je voortaan niet alleen kunt zoeken op trefwoord maar ook op het unieke nummer rechtsboven op iedere pagina?
  • voorbeelden kunt vinden hoe je in je teksten naar literatuur moet verwijzen?
  • je informatie kunt vinden over de cursussen schrijfvaardigheid en spellen die de UvA en HvA aanbieden?